July 19, 2024 4:20 pm

Privet häck: en häck för fåglar

Med rätt växter i trädgården är det väldigt enkelt att ha en livlig trädgård. Blommande växter lockar till exempel många insekter, så det finns alltid något att se. Det finns också många växter som är populära bland fåglar. Till exempel är priveten en bra häck för fåglar.

Läckra bär

I Nederländerna finns det många fåglar som älskar privetens bär.
Läckra bär
Precis som blommor är en matkälla för bin och andra insekter, är bär för många fåglar. I Nederländerna finns det många fåglar som älskar privetens bär. Till exempel hittar du ofta svartfåglar på en liguster med bär och star och bröst älskar dem också. Även duvor, som faktiskt är lite för tunga för de tunna grenarna av privet, försöker ibland ta några bär.

Det finns absolut inget behov av att skrämma bort fåglarna, eftersom bär av en liguster inte är ätbara för människor. Även om denna häckväxt är relaterad till olivträdet, är privetens bär inte välsmakande och inte ens giftiga för människor. Att plantera en liguster med bär är framför allt en vänlig gest mot den lokala naturen.

placera boet privet

Fåglar föredrar ofta täta växter eftersom de är bättre skyddade från rovdjur där.
Ett bra ställe för ett bo
Inte bara privetens bär uppskattas av fåglar utan också den här täta vanan hos denna växt. Speciellt om priveten beskärs regelbundet har den en mycket tät grenad vana, vilket är perfekt för att bygga bon. Fåglar föredrar ofta täta växter eftersom de är bättre skyddade från rovdjur där.

Om du gillar att ha fåglar i din trädgård är en ligusterhäck eller till och med en ensam liguster en mycket bra idé. Denna charmiga häckväxt ger inte bara fåglarna mat utan också en fin och skyddad grogrund. Detta ökar chansen för glad fågelsång på våren och ett trevligt skådespel på hösten.

förorenad miljö liggande

Ligusteren har den stora fördelen att den kan växa mycket lätt i förorenade miljöer.
Bor i en förorenad miljö
På landsbygden kommer många trädgårdsmästare redan att ha några växter som är lämpliga för fåglar att äta och föda upp i. Den populära idegranhäcken har till exempel också röda bär som äts av fåglar. Andra bärträd, som portugisisk laurel och holly, ses också ofta.

Men om du bor i ett nytt bostadsområde, nära en trafikerad väg eller nära ett industriområde, kan det vara svårare att välja anläggningar. Ligusteren har den stora fördelen att den kan växa mycket lätt i förorenade miljöer. I synnerhet den brokiga häckfisken är ett bra val för svåra områden. Dessa häckplantor växer fortfarande bra även i kustområden.

liggande lätt häckanläggning

En eller två beskärningar per år räcker för att göra privet till en fin, tät häck.
En lätt häckväxt
Priveteringar är lätta häckväxter som kommer att se bra ut utan för mycket ansträngning från din sida. Detta är en av anledningarna till att det är en så populär häckväxt. Ligionen används ofta som en formell häckväxt eftersom den är lätt att beskära i form. En eller två beskärningar per år räcker för att göra privet till en fin, tät häck.

Vi nämnde tidigare att privet kan växa nästan var som helst. Det är en häckväxt som ställer väldigt få krav på sin miljö, inte bara när det gäller luft utan också marktyp. Det enda du verkligen behöver undvika är stående vatten. Väldränerad jord räcker för privet. Sol, halvskugga eller skugga gör också liten skillnad.

blommande privet häckträdgård

Men om du gillar att locka fåglar med privet är det viktigt att låta den här häcken växa.
En blommande privet häck i din trädgård
Priveten används således ofta för formella häckar. Eftersom det är halvgrönt kan det också användas som en integritetshäck. Men om du gillar att locka fåglar med privet är det viktigt att låta den här häcken växa. Du kan därför välja att använda läktaren som en informell häck och att beskära den mindre ofta. Detta ger läktaren chansen att blomstra och bilda bär.

För att hålla läktaren i form utan att förlora blommorna och bären kan du beskära din ligusterhäck efter att bären är borta – sen höst – eller innan växten förbereder sig för att blomstra – tidigt under våren. Observera att växter återhämtar sig mycket mindre bra efter beskärningen när den fryser. Följ därför vädret noga om du vill beskära vintern.

Olika typer av liguster

Om du vill ha en häck som förblir grön på vintern är alla privettsorter i princip lämpliga.
Olika typer av liguster
Vi har fyra olika typer av liguster i vår webbshop, som i princip alla är lämpliga för användning som häck för fåglar. De skiljer sig lite från varandra i vården. Det finns vissa skillnader i utseende. Den brokiga häckfisken sticker till exempel ut för sina tvåfärgade löv, som delvis är gula och delvis gröna.

Om du vill ha en häck som förblir grön på vintern är alla privettsorter i princip lämpliga. Du får mest säkerhet från den vintergröna häckfisken “Atrovirens”, som har “vintergröna” i sitt namn av en anledning. Även om de flesta priveterade arter förlorar få löv på vintern, är denna vintergröna hedge privet särskilt motståndskraftig mot kallt väder.

Gemensam liggande och häck liggande är mycket lika. Båda är häckväxter med små, gröna blad som behåller det mesta av sitt bladverk på vintern. Deras maximala tillväxthöjd är också densamma, cirka 4-5 meter. Men om du vill plantera din häck i ett förorenat område, kan vi rekommendera häcken liggande över den gemensamma liggande. Häckslätten är något bättre lämpad för detta.

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *