July 19, 2024 3:48 pm

6 tips för att låta dina växter överleva semestern

Sommaren är precis runt hörnet och du måste redan ha gjort dina semesterplaner! Oavsett om du befinner dig i en trafikstockning till södra Frankrike med din husvagn eller bivackar i en hydda på Veluwe, kommer dina gröna huskamrater att sakna dig. Lyckligtvis tänkte vi på dem! I den här bloggen ger vi dig 6 tips så att du inte försummar dina rumskamrater under din välförtjänt semester.

 

1. Minska ljuset
Ju mindre ljus växter får, desto mindre vatten behöver de för fotosyntes. Lägg inte omedelbart alla dina växter i en mörk källare eftersom de inte lockar för lite ljus. Några meter från fönstret eller gardinerna stängda lite kan det göra stor skillnad i vattenförbrukningen i din anläggning.

 

2. Ge tillräckligt med vatten innan du lämnar
Det här är naturligtvis en bra idé, men se till att alla dina växter har vattnat väl strax före avresan. Om möjligt, lägg dina växter under kranen ett tag så att jorden är väl blöt, men inget vatten finns kvar i botten av potten. Då kommer de att vara några extra dagar utan din kärleksfulla uppmärksamhet. Vår Gerrit de Gieter är inte den svåraste. Han är bara alltför glad att hjälpa dig med detta ädla jobb. Gerrit de vattenkanna

 

3. Ingen strömförsörjning
Det låter kanske lite oväntat, men extra näring säkerställer faktiskt att en växt blir mer aktiv för att börja växa. Detta kostar mer energi och därför mer vatten för att uppnå denna tillväxt. Om du normalt ger extra näring till din växt är det smart att sluta med det en vecka före semestern.

 

4. Ha kul
Ingen vill vara ensam på semester, inte ens växter! Plus det ger dem en chans att skvallra om sina ägare och dela de senaste nyheterna. Den lite allvarligare sidan av historien är att när du placerar växter nära varandra i ett litet utrymme kan de skapa en mycket högre luftfuktighet. Och dina växter kommer att trivas där. Lägg till exempel alla dina växter i badrummet eller bakom duschridån, om det finns naturligt dagsljus där.

Letar du efter grönt företag för din amigo? Här har vi listat våra Plantsome favoriter åt dig!

 

5. Skapa ett automatiskt vattensystem
För den praktiska Harrys finns det en annan lösning: skapa ditt eget automatiska vattensystem. Lyckligtvis låter det mer komplicerat än det är. Det finns ett antal alternativ du kan välja mellan. Placera till exempel en burk med vatten bredvid dina växter med ett antal tjocka trådar från locket. Dessa trådar snurrar upp som vattnet. Du kan sedan fästa den i marken på din växt så att de får en (långsam) vattenström hela tiden. Du kan också uppnå detta genom att skära botten på en plastflaska, göra små hål i locket och sätta den upp och ner i din älskade krukväxt. Om du sedan fyller flaskan med vatten kommer vattnet långsamt att droppa från hålen i locket. På så sätt kan din växt hantera det ett tag!

 

6. Ring grannen
Alla dessa tips är användbara om du är hemifrån några dagar till en vecka, men när det närmar sig två veckor eller längre behövs andra åtgärder. Tyvärr är utvecklingen av vår automatiska drönare ännu inte slutförd, så tills dess måste du anlita lite mänsklig hjälp. Tänk på din vänliga granne, den där vänen utan jobb eller din mamma som bara är alltför glad att peka runt i ditt hus. Ge dem en lista över dina växters vattenbehov eller ännu bättre, låt dem ladda ner Plantsome-appen och logga in på ditt konto så att de själva får aviseringar när dina växter behöver vatten igen.

 

Så ge nu dina gröna kompisar en sista kram och åka på semester med sinnesro.

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *